Era intr-o seara de iarna in cartier. Cu o zapada mare si ceva viscol. Pustiu pe strazi. Neliniste in ganduri si in suflet, unde rascolisei tu. Eram cu un alt golan de vorba. Mergeam la pas prin muntii de zapada discutand o combinatie. Ne vine ideea sa mergem la carciuma noastra, sa bem un vin. In trecut asta era o bomba ordinara, carciuma de la sina, cu un aer plicticos, ca de autogara, fara muzica, numai cu lume proasta si putind aprig a tigari de te usturau narile. Acum a cumparat-o un tigan si a facut din ea un restaurant pizzerie frumusel. Se numest Miraj, e pe Moinesti, in Militari.
Ajungem la Miraj, ne asezam la masa si hotaram sa luam o Busuioaca de Bohotin si niste pepsi. Sa mai clocoteasca sangele, sa ne simtim vii. E traditie in gasca noastra: rosu dulce cu pepsi iarna, alb demisec cu apa minerala vara. Vine comanda si execut rapid un spritz dulceag si bun sa tot bei sa-ti incalzesti inima si sa-ti revina chefu de viata. Sorb de cateva ori cu pofta si aud un politicos: "Buna seara, domnilor!" Ne intoarcem si vedem un mos, cu un carucior cu sticle de vin, avand la gat un medalion. Era un somelier, Adica un om care se pricepe bine la vinuri. In Militari! Si eu tocmai amestecasem o busuioaca de 10 lei cu pepsi si aveam tupeul sa consider ca beau vin!
"Permite-ti-mi sa va prezint colectia de vinuri de la cramele ... , vinuri seci!" bla blbalal... Ne pune cate un pahar, ne indeamna sa mirosim inainte (n-am simtit nimic). Dupa aia sa sorbim sa-l plimbam prin gura si dupa aia sa bem. Ca asa se face, domle...
Fac cum a zis el si sunt intrebat: "Cum vi se pare, domnule?"
Dupa Busuioaca cu pepsi, domnule, raspunsul era inevitabil: "Acru!"
Si-a luat carucioru si a plecat.
Intre timp am invatat despre vinuri si am ajuns sa apreciez foarte mult Tamaioasa Romaneasca creata de doamna oenolog Aurelia Visinescu, vin pe care il savurez in centrul vechi la Abels Wine Bar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu